maanantai 22. helmikuuta 2021

Täydellistäkö? Ehei...








Täydellisyyden tavoittelu on asia, josta minua usein syytetään.



Tämä on täysin ihmisen oma ajatusharha. Sillä ei ole mitään todellisuuspohjaa.





Täydellisyys on asia, joka EI sisällä virheitä.



Minä taas pyydän rehellisyyttä. Totuutta. Vilpitöntä totuutta.



Totuus ei edellytä virheettömyyttä. Päinvastoin. Totuuden on määrä korjata erheet. 





Toki, jos on suuria vaikeuksia pysyä totuudessa, voi oma suoruuteni vaikuttaa täydellisyyteen pyrkimiseltä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että ihmisellä ei ole aikomustakaan päästää valheellisesta käytöksestään irti. 





Tässä on selvä ero sille, kuinka katselemne maailmaa. Jopa sillä, minkä merkityksen annamme sanoille. Mitä ne merkitsevät. Lisäksi merkitsee se, tuottaako valheellinen käytös ihmiselle suurtakin hyötyä. Se on sitten taas jo eri tarina. 




Se, mihin minä pyrin, on se, että ihminen VOI halutessaan jalostaa käytöstään. 



🍉Ihminen voi ymmärtää toimineensa väärin. Hän pyytää sitä anteeksi. 


🍉Ihminen voi ymmärtää toimineensa väärin. Hän ymmärtää syyn toiminnalleen. Hän pyytää anteeksi käytöstään ja selittää miksi on näin toiminut. 





Nämä toimintamallit varmasti jokainen tunnistaa. 



Se, mihin minä pyrin, on seuraava.. 


🍉Ihminen ymmärtää toimineensa väärin. Hän pystyy analysoimaan syyn käytökselleen. Hän myöntää virheensä. Hän pyytää anteeksi, odottamatta anteeksiantoa. Hän pyrkii korjaamaan käytöksensä tulevaisuudessa. Hän on myös valmis odottamaan, jotta luottamus kasvaa uudelleen. 

Ja, jotta näin voi käydä, täytyy ihmisen ymmärtää mikä johti virheeseen alunperin, sekä mikä siihen on vastalääke, jotta erheeseen johtanut toiminta voidaan jatkossa estää? 





Valtaosalle ihmisistä riittävät 2 ensimmäistä toimintamallia. Ne eivät kuitenkaan pidä sisällään vastuuta. Ne eivät auta tilanteen korjaamisessa, ja sen ylitse pääsemisessä. Eivätkä luo luottamusta uudelleen. 





Joten, ei. En odota virheettömyyttä eli täydellisyyttä. En itseltäni, enkä muilta. Odotan rehellisyyttä. 




Ihminen ei kehity ilman virheitä. Se, mikä luonnettamme jalostaa, on aito pyrkimys vilpittömään rehellisyyteen. Se on myös tie hyvään ja kestävään itsetuntoon. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti