torstai 9. tammikuuta 2014

Kipuasiaa




Sydän


hakkaa kuin lampaansaparo. Kunnon rytmärit taas päällä ja tuttuakin tutumpi kipukohtaus. Blaah. Mikään keino, jota normaalisti käytän, ei nyt tunnu auttavan, joten ajattelin kokeilla jos kirjoittaminen saisi ajatukset muualle ja olon vaikka hieman helpottamaan. 


Mutta oli minulla ihan asiaakin :)


Kävin 18.12.2013 työvoimatoimiston järjestämällä lääkärillä työkyvyn, terveydentilan ja kuntoutusmahdollisuuksien arviointia varten. Sain toissapäivänä lääkärin  tekemän B-lausunnon käteeni.

Lausunto käsittää B-lausunnon 2 sivua ja tarkentavaa tekstiä 5(!) sivua. Olen ollut aikaisempiin lääkärien kirjoittamiin lausuntoihin tyytymätön, koska mielestäni ne eivät ole kattavasti käsitelleet tätä kokonaistilannettani. No nyt on! :) Jos ei tällä lausunnolla tule viimein 2 vuoden kinuamisen jälkeen sairaspäivärahaa tai kuntoutustukea, niin sitten ei tule millään.

Teksti lyhykäisyydessään kuuluu näin:

"Tutkittava on työkyvytön laaja-alaisen vaikeasteisen kipuoireyhtymän, kroonisen selkäsairauden, ja CRPS- oireyhtymän vuoksi. Lisäksi hänellä on nivelreuma, joka on selkeästi aktiivinen. Lisäksi tutkittava on kärsinyt syömishäiriöistä osin suuontelon limakalvotuntoherkkyyden ja kipujen vuoksi. Tutkittavalla on todettu nivelten yliliikkuvuutta jopa Ehlers-Danlos-oireyhtymäänkin sopien. 
Tutkittavan toimintakyky on erittäin laajasti rajoittunut. Hän ei kykene juoksemaan, nostelemaan, puristamaan käsillä eikä kumartelemaan. Neuropaattinen kipuoireilu pahenee jopa tuulenvireestä tai kankaanhipaisusta. Kipu on luonteeltaan monimuotoista, aaltoilevaa, poraavaa, räjähtävää, terävän repivää. Vaihtaa paikkaa epäsäännöllisesti, esiintyy kuitenkin kaikissa raajoissa. Alaselkä on erittäin kivulias, säteillen vasempaan jalkaan S1-dermatomille. CRPS- oireyhtymään liittyy tuntohäiriöitä affisoidulla alueella. Pahimmilllaan kokee koko vasemman puolen kehosta jollain tapaa "häviävän". 
Yleismotoriikka on hidasta ja rajoittunutta. Oikeassa kädessä on lähes jatkuvaa hienojakoista tremoria (vapinaa) ja lihastonus kädessä ajoittain koholla spontaanisti. Hienomotoriikka sormissa on alentunut. Kävely on hidastunutta, askel lyhyt. 
Tutkittava on kykenemätön mihinkään työhön nykyisellä toimintakyvyllään. Hän ei kykene työskentelemään näyttöpäätteellä, kirjoittamaan käsin, tekemään käsillä mitään voimaa vaativaa toimintaa. Hän ei kykene istumaan muutamaa minuuttia pitempään, ei nostamaan eikä kantamaan tavaroita.
Tutkittava ei kykene esim. kuntouttavaan työtoimintaan tai muuhun tuettuun työllistymiseen."


Ja tässä oli teksti vain lyhykäisyydessään, pääasiat poimittuna. Tämä lääkäri on kuuluisa siitä, että hän osaa katsoa potilaan tai tutkittavan tilanteen kokonaisvaltaisesti ja hän omaa mielettömän ammattitaidon, hänen lausunnoissaan on yleisesti ottaen erittäin hyvä läpimenoprosentti sairaspäivärahaa ja eläkkeitä ajatellen. Ja miksi ei olisi. En ole vielä eläissäni nähnyt lääkärin kirjoittaman näin hyvää ja kuvailevaa tekstiä. 

Kiitos RR, että mahdollistit minulle pääsyn tämän lääkärin tutkittavaksi ja iso kiitos ymmärtämisestä!!! Sydämellinen kiitos lääkäri MS!!! 





Tämän lääkärintodistuksen myötä ymmärsin sellaisen asian, joka on vaivannut minua jo vuosia, mutta en ole oikein osannut sitä oikein ilmaista mikä on vialla.

Kyse on akuutin kivun ja kroonisen kivun eroista. Tässä todistuksessa lääkäri toteaa minulla olevan KROONISEN selkäkivun. Minulla kesti hetken ennen kuin ymmärsin.

Nimittäin meidän maassamme on vallalla se, että krooninen kipu diagnosoidaan samalla tavalla kuin akuutti kipu. Krooninen kipu kuitenkin eroaa suuresti akuutista kivusta.

Esimerkiksi CRPS:n kanssa lääkärit vain katsovat raajaa sillä silmällä miltä se yleensä näyttää akuutissa vaiheessa. Kukaan ei ole koskaan sanonut miltä se näyttää kun aikaa on mennyt, toimenpiteitä tehty ja kipu kroonistunut.
Samoin selkäkivun kanssa, tutkimuksen kriteerit ovat samat kuin akuutissa kivussa. Ei tietenkään akuutti tilanne voi olla samanlainen kuin kroonistunut.


Löysin aivan sattumalta Tampereen yliopistoon tehdyn gradun kipupotilaista. Suosittelen kaikille tätä luettavaksi. Siitä oli hyötyä ihan oman kivun ymmärtämisen kannalta, mutta myös terveydenhoidon kannalta. Krooninen kipu osana elämää- suosittelen kaikille tutstumaan tähän!!!
(ylläolevasta tätä-sanan linkistä pääsee graduun)










ps. Kipukohtaus ei helpottanut :) nyt täytyy ottaa levon kannalta. ♡

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti